22 Şubat 2015 Pazar

Rize/Ovit Yedi Göller

Bu yazıyı okuduğunuzda diğer yazılarımdan farklı olarak hem çok kısa olduğunu göreceksiniz hem de gitmiş gibi olmaktan ziyade sadece “birazcık” ucundan görmüş gibi olacaksınız. Çünkü, yazıda geçen yerin yol tarifini burayı koruyabilmek adına vermeyeceğim.
            3100 rakımda bulunan Ovit yedigöller eşsiz güzellikte bir yerdir. Aslında bir çoğuna korku filmi gibi gelebilecek çetin yolu serüvenperestler için bulunmaz fırsat (Şekil 113).
 
Şekil 113. Ovit yedi göllere giderken geride kalan köylerden bir tanesi. Yolun nispeten düzgün olan bir bölümü.
Gerçekten... Katıksız doğa arayanlar için yol boyunca karşılaşacağınız boğalar veya arabanızın tam önünden süzülüp geçen bir şahin AVMlerde yakalayamayacağınız güzelliklerden. Krater göllerine geldiğinizde “bir anda” bulunduğunuz yerde karşılaştığınız manzara öylesine, öylesine muhteşem ve haşmetli bir manzaradır ki onca çekilen eziyetli bir yoldan sonra dizlerinizin bağı çözülür, kimyanız değişir. Ben bu sene bu eşsiz manzarayı görme şerefine nail oldum. Bakıp doyamayacağınız bu dağ-krater gölü manzarasını yakından görmek dilerseniz, oldukça kötü olan bir merdivenden (?) göllerin yanına kadar inebilirsiniz. Esasen yedi adet olan bu göllerden bir tanesi birkaç sene önce kurumuş (Şekil 114). Şekil 114’de sol alttaki kurumuş yuvarlak alan bu gölden geriye kalan.


Şekil 114. Ovit yedi göller.